Rundvisning på Gammel Skivehus på Arkivernes Dag


Arkivernes Dag 2023

Lørdag den 11. november inviterer Skive Byarkiv indenfor på Gammel Skivehus. I anledning af Arkivernes Dag er der rundvisning kl. 10.00. Mød også arkivets frivillige medarbejdere og hør om deres arbejde.

Arkivernes Dag er et landsdækkende arrangement, hvor arkiver i hele landet holder åbent hus den anden lørdag i november. Byarkivar Kristian Buhl Thomsen viser i dagens anledning rundt og vil fortælle om Gammel Skivehus’ bygningshistorie. Kom bl.a. med ned i kælderen fra 1400-tallet og se Skives ældste rum. Hør også om tiden som residens for lensmændene og om tiden som herregård bl.a. under oberst Verner Parsberg i 1700-tallet.

Som del af arrangementet kan man også høre en optagelse med modstandsmanden Jens Toldstrup, der fortæller om frihedskampen under den tyske besættelse af Danmark 1940-1945. Jens Toldstrup startede en modstandsgruppe med dæknavnet Terrænsportsforeningen. I 1944 blev han leder af modtagelsen af våben og sprængstof, som briterne kastede ned fra fly til modstandsbevægelsen i hele Jylland.

Mange timers frivilligt arbejde
Endelig kan man få en snak med Byarkivets frivillige medarbejdere, der vil fremvise deres arbejde med at scanne tusindvis af historiske fotos og digitalisere film og lydbånd. De frivillige lægger hver uge mange timers arbejde i at gøre lokalhistorien tilgængelig for borgerne. Scannede fotos med historiske motiver af huse, mennesker og begivenheder i lokalsamfundet lægges løbende på Arkiv.dk, hvor offentligheden kan se dem hjemmefra.

Gratis adgang, alle er velkomne
Det er er gratis at deltage. Alle er velkomne til at møde op på Gammel Skivehus, Søndre Boulevard 1A lørdag den 11. november kl. 10.00-13.00.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *